100816-dyrare-parkera Foto: patrik lindgren.0707-872894.patrik@mediaempire.se

Dyrare parkeringsavgifter och fler böter

Det blir bara dyrare och dyrare att parkera. Under de senaste två åren har parkeringsavgifterna höjts rejält samtidigt som det utfärdas allt fler parkeringsböter.

 Det är fortfarande gratis att parkera i de allra flesta kommunerna i Sverige. I ungefär 75 procent av landets kommuner går det att parkera gratis. De kommuner som tar ut avgifter för bilparkering har däremot tagit allt mer betalt under de senaste åren, visar statistik från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Hälften av de kommuner som tar ut parkeringsavgifter har höjt avgifterna med i genomsnitt 30 procent.

– Det är efterfrågan på parkeringsplatser som styr nivåerna på parkeringsavgifterna. Om parkeringsplatserna inte räcker till alla, så har kommunen möjlighet att ut avgifter för att få omsättning på parkeringsplatser där många vill ställa bilen, exempelvis i de centrala delarna av en kommun, säger Gunilla Glasare , avdelningschef på Sveriges Kommuner och Landsting.

Beroende på var man parkerar varierar avgifterna kraftigt. I Mora är det billigast med en avgift på tre kronor och femtio öre för en timmes parkering. Dyrast är det i centrala Stockholm där det kostar 40 kronor per timme.

Det utfärdas också allt fler parkeringsböter. Parkeringsvakterna lappar 30 procent fler bilar nu än för två år sedan, vilket enligt SKL:s statistik framförallt beror på att det finns så många fler parkeringsvakter nu. Antalet heltidstjänster har ökat från 600 till 700 mellan 2007 och 2009. Bara i Stockholms kommun ökade antalet parkeringsvakter från 150 till 200. Inte nog med det, det har också blivit dyrare att parkera fel. Kommunerna har höjt bötesbeloppen för att försöka stävja parkeringsförseelserna. Det gäller särskilt förbudet mot att stanna eller parkera på handikapplats.

I SKL:s statistik blir det också tydligt att parkeringsinkomsterna är en riktig guldgruva för kommunerna. Intäkterna för parkeringsavgifter och felparkeringsböter har ökat med 20 procent mellan 2007 och 2009, från cirka 1,4 till 1,7 miljarder kronor. Stockholms stad står för 90 procent av ökningen.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!