090110-krockkudde-dyrt

Dyrt att koppla ur krockkudde

En undersökning som Folksam har genomfört visar att det kan bli en dyr historia att få passagerarkrockkudden bortkopplad. Upp till 9 000 kronor kan kalaset kosta, medan kudden inte alls går att koppla ur på vissa bilar.

Efter att Folksam granskat de 146 vanligaste bilmodellerna i Sverige, har de sammanställt en lista över hur kostsamt det kan vara att få sin krockkudde på passagerarsidan urkopplad. Att få krockkudden bortkopplad är väsentligt för många småbarnsfamiljer som vill använda bakåtvänd bilbarnstol i framsätet. Dels för att det är det säkraste sättet att låta småbarnen färdas, dels för att det är lättare att hålla barnet under uppsikt. På vissa bilar kan man på egen hand koppla bort krockkudden genom att använda bilnyckeln (tillval på några modeller), men det gäller långt ifrån alla. På mer än var femte bil går det inte alls att koppla ur kudden, inte ens på verkstad.

– Vi vill att barn ska åka bakåtvänt så länge som möjligt, och då gäller det att skapa benutrymme. Och framsätet ger oftast mycket mer benutrymme så att man kan vinna ett, till och med två år. Det vill vi värna om, säger Maria Krafft, chef för trafik och miljö på Folksam.

Seat och Volvo är bland de billigaste och tar cirka 500 kronor och uppåt för att koppla ur krockkudden på verkstad. Flera tillverkare tar runt 2 000 kronor medan Saab tar 3 000 kronor för nya 9-3. Hos Chevrolet kostar det upp till 4 000 kronor, medan Chrysler tar upp till 8 200 kronor på vissa Voyager, på andra går det inte alls, och BMW har vett att ta upp till hutlösa 9 000 kronor för samma operation.

Men det finns alltså biltillverkare som över huvud taget inte tillåter urkoppling av krockkudden på passagerarsidan. Dessa är bland annat Nissan, Opel och Mercedes – där sistnämnda tillåter det enbart i samband med köp av deras egen bilbarnstol som endast är godkänd för barn upp till 13 kilo. Dessa biltillverkare rekommenderar i stället att alltid sätta barn i baksätet, alltså tvärt emot Folksams rekommendationer.

Folksam uppmanar nu bilköpare att ställa biltillverkarna mot väggen och kräva att passagerarkrockkuddar ska kunna stängas av med nyckel, och att det ska finnas som standard i alla nya bilar.

Missa inte att ladda ned hela listan som Folksam har sammanställt. Länken hittar du här nedanför.

Ladda ned

Folksams prissammanställning

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!