090127-viltolyckor-dyrt

Dyrt att krocka med vildsvin

Rent ekonomiskt kostar det mer att krocka med ett vildsvin än med en älg. Det visar studier av ett stort antal viltolyckor. Totalt hamnar viltolycksnotan på 766 miljoner kronor.

Vill man vara riktigt cynisk så kan man säga att det är bäst att sikta på rådjuret om man står inför risken att krocka med ett vilt djur. Älgskadefondsföreningen har, tillsammans med Länsförsäkringar i Kronoberg, räknat ut vad de olika viltolyckorna kostar. Värst är det att krocka med ett vildsvin. Det kostar i snitt 37 000 kronor. Vagnskadekostnaden för krock med älg är 29 000 kronor och 17 000 kronor för rådjur. Ekonomiskt sett är det alltså billigast att krocka med ett rådjur.

– Orsaken till att vildsvin orsakar störst materiella skador, är att vildsvinets tyngdpunkt ligger i höjd med bilens front. Kraften slår således hårdast där bilens dyraste komponenter sitter, säger Fredrik Valgren, motorskadechef på Länsförsäkring Kronoberg.

Studien av viltolyckor i Sverige visar även att olyckorna har ökat drastiskt de senaste åren. Mellan 2006 och 2008 mer än fördubblades de, från 1 000 till 2 400 krockar. En beräkning av vagnskadekostnaderna för landets viltolyckor 2008, med hänsyn till de framtagna genomsnittkostnaderna, ger en total ”viltolycksnota” på hela 766 miljoner kronor. Andreas Lindfors, informatör på Älgskadefondsföreningen, påpekar att det därutöver tillkommer kostnader för sjukvård och rehabilitering med mera.

– Tyvärr sker det allt för ofta att människor far illa, eller till och med omkommer, i samband med viltolyckor. Kostnaderna för sjukvård, rehabilitering och andra olycksrelaterade utgifter överskrider mer än 1 miljard kronor per år enligt Vägverkets beräkningar.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!