E85 får ny standard

Etanolbränslet E85 har fått en ny standard i Sverige. Svenska Standards Institutet har atgit fram en standard för att underlätta för E85-köparna.

Den nya standarden innebär med en enklare förklaring att all E85 ska vara samma i hela Sverige. Standarden anger krav och provningsmetoder för levererad E85.

– Försäljningen av miljöbilar (exempelvis FlexFuel, etanol-, biogas-, hybridbil) har ökat kraftigt. I Stockholm är dessa bilar befriade från trängselavgifter och har fri boendeparkering i innerstan för att nämna några fördelar för dess ägare, säger Bjarne Lindberg, ansvarig för produktkvalité på Svenska Statoil AB och deltagare i den tekniska kommittén för Motorbränslen.

– Sverige är ett föregångsland i Europa vad gäller antalet etanolbilar. Men som med alla andra standarder behövs ett kvalitetsskydd. Alla som använder E85 får en enhetlig produkt som inte varierar för mycket och biltillverkarna kan lämna garantier på sina fordon att de är anpassade efter E85. Etanol är ett växande bränsle och finns en standard finns också ett konsumentskydd, säger Lindberg.

– Jag hoppas att den här svenska standarden ska växa och bli global, åtminstone att det ska bli en Europastandard. Det finns intresse från många länder i Europa, säger Ana Olaru Verouhis, projektledare på SIS.

Den nya standarden heter Motorbränslen – Etanol E85 – Krav och provningsmetoder, SS 155480.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!