080123-e85-prishöjning

E85-priset kan höjas med 70 öre

Den fjärde februari kan EU komma att besluta om en höjning av tullsatsen för etanol, vilket i längden påverkar priset för E85 i pumparna. Etanolleverantören Sekab tror på en ökning om 70 öre per liter.

Idag importeras etanolen främst från Brasilien och tullas in som en kemisk produkt, vilket ger en tullsats på 6,5 procent. I europeiska hamnar blandas den med bensin och blir E85. Den fjärde februari ska en omröstning ske i den europeiska tullkommissionen om huruvida man i fortsättningen ska tillåta import av ren etanol ämnad endast för E85. Alternativet är att regelverket ändras och den 100-procentiga etanolen tas in i Europa som en jordbruksprodukt. I så fall skulle tullsatsen bli hiskeliga 38 procent.

Den svenska regeringen har, med stöd av Saab, Scania och Sekab jobbat hårt för att dagens regelverk ska gälla även i framtiden. Utrikesdepartementet har under hösten besökt samtliga medlemsländer för att föra fram sin åsikt. Det svenska förslaget är att etanolen även i fortsättningen ska tullas in som en kemisk produkt och blandas till E85 i Europa. Det som talar emot det svenska förslaget är att den europeiska tillverkningen av etanol skulle skyddas av högre tullar på utomeuropeisk etanol.

Den svenska regeringen vill naturligtvis inte att tullsatsen på etanol ska höjas. De stora satsningar som gjorts på E85 i Sverige kan i längden bli värdelösa om priset för bränslet höjs. Svenska företag inom branschen är även de oroliga. Saab Automobile, Scania och Sekab varnar alla för de konsekvenser som kan följa höjda priser på E85.

– Det här är givetvis inte bra för vare sig branschen eller konsumenterna. Skulle EU rösta emot Sveriges förslag, skulle vi se oss tvungna att höja vårt utpris på E85, för att kompensera för tullarna, säger Anders Fredriksson, vd för Sekab till e24.se. Jag skulle gissa att det handlar om en höjning på minst 70 öre per liter, fortsätter han.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!