081103-e85-pris-rekorddyr

E85-priset kraftigt höjt – bensin i tanken billigare

I dag chockhöjdes priset på etanolbränslet E85 med 90 öre. Nu kostar en liter E85 hela 9,59 kronor vilket gör det billigare att rulla sin etanolkompatibla bil med bensin i tanken.

Dollarkursen har gått upp och nu är det vintermånader i antågande. Det innebär en högre del bensin i E85-bränslet. Under sommarmånader är det 15 procent bensin i etanolen, men för att bättre klara kallstarter under de kalla månaderna är denna andel 25 procent (och borde således benämnas E75). Dessa två parametrar sägs ligga bakom dagens chockhöjning av E85-priset. Nu får man alltså betala 9,59 kronor per liter på en bemannad station (riktpris) vilket är 90 öre mer än i går (53 av dessa ska enligt uppgifter bero på bensinskatten, det vill säga den högre inblandningen av bensin).

Motsvarade literpris för 95-oktanig bensin är 11,19 kronor. Detta betyder alltså att det är betydligt billigare att köra med bensin i tanken än E85, för dem som har den möjligheten. Frågan är hur många förare som tänker med plånboken i stället för sin gröna del av skallen?

En bil som körs på bensin är betydligt snålare än om samma bil körs med E85 i tanken. Med dagens E85-pris skulle bensinen behöva ligga på 12,95 kronor per liter för att plånboken inte ska favoriseras av det ena eller det andra bränslet.

Statoil räknar med att priset på E85 sänks med 53 öre till våren då man går tillbaka till den lägre halten bensin i bränslet.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!