Foto: Bruitparif / Holger Ellgaard

Efter fartkameran: Nu kommer oljudskameran

Köra för snabbt – böter per automatik. Föra oväsen med bilen – snart böter per automatik. En ny ”ljudradar” med inbyggd kamera börjar sprida sig i franska städer.

2019 inleddes ett test med ett 40-tal specialmikrofoner uppsatta på strategiska platser i Paris. Dessa ”ljudsensorer” är motsvarigheten till vad fartkamerorna är, men i stället för att mäta hastigheten mäter de ljudet från ett fordon. Är det för högt utförs genast beräkningar, tack vare de fyra mikrofonernas placering, som kan tala om varifrån ljudet kommer. Därefter kan en kamera aktiveras för att bokföra aktuellt fordon.

De fyra mikrofonerna kan fånga upp ljudet väldigt exakt från ett område 360 grader runt enheten, och på så vis, med tillhörande mjukvara, beräkna avstånd och vinkel till det fordon som för oljud. Foto: Bruitparif

Efter två års testande ska ”oljudskamerorna” nu fortplanta sig till andra franska städer, exempelvis Nice och Lyon.
Alla tillstånd är ännu inte på plats och alla mätningar som behövs för att finkalibrera systemet har inte genomförts, men myndigheter räknar med att allt ska vara klart om ett till ett och ett halvt år. Då ska tekniken kunna användas skarpt för att dela ut automatiska oljudsböter.

Det är kanske tur att Chevrolet Camaro, med mullrande V8, blir elbil 2024. Alla Audi RS e-tron GT-förare kan redan nu andas ut...

TEST: Fyra tysta bilar

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!