100212-saab eib-lån ja

EIB godkänner Saab-lånet

Europeiska investeringsbanken, EIB, har sagt ja till att låna ut drygt fyra miljarder kronor till Saab. Därmed öppnas nu möjligheterna för Spyker Cars att ta affären till nästa steg.

Spyker Cars förvärv av Saab hänger på att en hel del detaljer ska gå deras väg. En sådan detalj är att Europeiska investeringsbanken, EIB, godkänner lånet på 400 miljoner euro, motsvarande drygt fyra miljarder kronor, till Saab.

Nu meddelar EIB via sin webbplats att de godkänner lånet till Saab, strax efter att den svenska regeringen tidigare under dagen slagit fast att beslutet om statliga garantier kvarstår.

EIB:s lån till Saab följer de villkor som EIB satte upp för Koenigsegg i oktober förra året.

– Riksgälden har återkommit till oss efter att ha granskat affärsplanen och kommit fram till att den är rimlig och det finns fullgoda säkerheter för den här affären. Det finns risker, men de är acceptabla, säger näringsminister Maud Olofsson på en pressträff efter att Riksgälden gett sitt godkännande.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!