Foto: BMW

Mini Vision Urbanaut visar framtiden efter pandemin

Ännu ett verklighetsfrånvänt koncept? Nja, nya konceptbilen Mini Vision Urbanaut må bara finnas digitalt, men en lilla MPV-liknande bilen kan ändå säga en hel del om Minis framtida modeller.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Under coronapandemin har så gott som alla billanseringar skett digitalt, men nu har Mini gått ett steg längre och visar upp en konceptbil som bara finns digitalt. Den extremt framtidsosande Mini Vision Urbanaut finns bara i form av ritningar på dator och kan bara upplevas något så när fysiskt om man sätter sig i en trälåda med virtual reality-glasögon på sig, men den sägs ändå avslöja en del om framtida Mini-modeller.

Till skillnad från de flesta konceptbilar som visades före pandemin handlar Vision Urbanaut av förklarliga skäl inte om bildelning, tvärtom. Tanken tycks vara att vi ska få komma ut från våra hemmakontor och uppleva världen utan att behöva lämna bilens trygga famn.

1 av 7 Foto: BMW
2 av 7 Foto: BMW
3 av 7 Foto: BMW
4 av 7 Foto: BMW
5 av 7 Foto: BMW
6 av 7 Foto: BMW
7 av 7 Foto: BMW

Interiören kan stuvas om i tre olika konfigurationer med de högst Instagram-influerade namnen Chill, Wanderlust och Vibe. I ett av lägena är alla sittplatser framåtriktade, men man kan också skapa en dagbädd eller öppna vindrutan för att få till en balkongkänsla.

Urbanaut är, förstås, helt eldriven och är 446 centimeter lång, vilket gör den 26 centimeter längre än Countryman. Minis designchef Oliver Heilmer har avslöjat för brittiska Autocar att Urbanaut-konceptet säger en hel del om framtiden.

I Europa är MPV-segmentet mer eller mindre dött, men i Kina sägs det vara en nyckel till större framgångar. Det finns därför planer på både en femsitsig variant och en skåpbilsversion. Heilmer avslöjar också att vissa element i Urbanaut, främst i inredningen, kommer att influera framtida Mini-modeller. Till exempel nästa generation Mini Hatch som kommer 2023.

1 av 8: Urbanaut kan bara upplevas med VR-glasögon i en trälåda med samma dimensioner som konceptbilen. Foto: BMW
2 av 8 Foto: BMW
3 av 8 Foto: BMW
4 av 8 Foto: BMW
5 av 8 Foto: BMW
6 av 8 Foto: BMW
7 av 8 Foto: BMW
8 av 8 Foto: BMW

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!