Foto: Marcus Engström / Teknikens Värld

Nytt laddbox-bidrag 2021 – nu med högre ersättning

Bidraget till dig som installerar laddbox i hemmet görs om och utökas 2021. Nu får du bidraget som ett rot-avdrag direkt på fakturan.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Från och med årsskiftet kan du som installerar en laddstation i hemmet få bidrag i form av en skattereduktion, på ungefär samma sätt som med rot/rut-avdrag. Tidigare fick man ansöka om ett stöd, vilket fortfarande går att göra för installationer som slutfördes före årsskiftet. 

Den nya skattereduktionen gäller för alla installationer som påbörjas från och med 1 januari 2021. Du kan få tillbaka 50 procent av installationskostnaden, och till skillnad från det vanliga rotavdraget gäller avdraget både material och arbete. Avdraget görs direkt på fakturan, och installationsföretaget får sedan tillbaka pengarna från Skatteverket. Avdraget är högst 50 000 kronor per person och år. 

Förutom laddboxar gäller skattereduktionen även för installation av system för lagring av egenproducerad elenergi, till exempel batterier som lagrar energi från solceller. 50 procent av installationskostnaden får dras av för sådana system. 

Även för elnätanslutna solcellsystem omfattas av skattereduktionen, men den är för dessa installationer begränsad till 15 procent av kostnaden för arbete och material.    

Värt att notera är att man måste köpa in både arbete och material från samma företag för att få skattereduktion för båda kostnaderna. Om man köper själva elladdaren från ett företag, och installationen från ett annat företag så räknas avdraget bara på installatörens faktura. 

Jämfört med det tidigare bidraget är det nya skatteavdraget mer generöst. Tidigare kunde man få bidrag till halva installationskostnaden, men bidraget var begränsat till högst 10 000 kronor.  I praktiken blir det för flertalet installationer dock ingen ekonomisk skillnad. En markant skillnad är dock att det i år bara är skattebetalare som kan få bidraget. Eftersom det i grunden är en skattereduktion måste man betala lika mycket i skatt för att komma i fråga för avdraget. Man måste dessutom bo i och äga huset bidraget avser.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!