Foto: Glenn Lindberg

6 av 10 amerikaner vet inte att elbilar finns

En ny undersökning visar att majoriteten av amerikanerna är ovetandes om att det finns elektriska fordon.

Elbilen är än så länge ingen storsäljare, men i takt med att tekniken blir bättre och billigare kommer också försäljningen att öka. Men i och med att det skrivs spaltmeter om elbilen, samt att den relativt ofta syns ute i trafiken, är mer eller mindre de flesta – i alla fall i Sverige – medvetna om att den finns. Inte minst ni som besöker teknikensvarld.se är upplysta på området. I USA däremot, där verkar gemene man ha missat att ta del av den enorma förändring och utveckling som bilbranschen just nu genomgår.

Enligt en ny undersökning, genomförd av Altman Vilandrie & Company, visar det sig att av 2 557 respondenter är 60 procent omedvetna om att elektriska fordon finns. En skrämmande hög siffra, speciellt i ett land där bilen betyder allt och därmed är någon form av intresse för många. Lägg därtill att Tesla Motors, världens mest omtalade elbilstillverkare, är ett amerikanskt företag.

Vidare visar undersökningen att 80 procent aldrig har kört eller åkt i en elbil. Men av de 20 procent som har färdats i en är en klar majoritet positiva till elektriska fordon. 60 procent säger att de njöt av turen medan åtta procent säger att de inte gjorde det.

De som är mest positiva till elbilar och kan se just en elbil som sitt nästa fordon är unga människor på mellan 18 och 24 år. Sett ur ett löneperspektiv är det personer med en årsinkomst på en nästan en miljon kronor eller mer som är mest positivt inställda till att köpa en elbil vid nästa köp av bil.

Många drar sig dock för att köpa en elbil så som det ser ut i dag, endast tio procent planerar att köpa en elbil som sin nästa bil. Främsta orsaken till att man inte ser en elbil som sin nästa bil är avsaknaden av laddstationer (85 % av de svarande angav detta som anledning), höga kostnader (83 %) och för långa laddtider (74 %).

Undersökningen berättar också att unga förare vurmar för elbilar från Mercedes och Tesla medan äldre, 65 år och uppåt, sneglar åt Ford och Volkswagen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!