80 procent av Citroëns bilar blir eldrivna

Klara besked från Citroën om omställningen till elektricitet. I alla fall till datumet även om vi inte får veta var elbilarna kommer att säljas.

Biltillverkarnas övergång till elektrifiering av olika grader har under den senaste tiden gått från mummel till klara besked. Volvo och Maserati har exempelvis låtit meddela att alla deras modeller ska ha elmotorer från 2019 och året efter följer Jaguar Land Rover-koncernen men även hel del andra har varit tydliga i sin elektrifieringsstrategi.

Senast i skaran märken är Citroën som i samband med lanseringen av uppdaterade C4 Cactus avslöjade sin plan för eldrift – en försiktig sådan. 2023 ska nämligen 80 procent av märkets modeller vara helt eldrivna eller av laddhybridtyp.

Delvis är det deras satsning i Kina som skyndar på processen, säger Citroëns vd Linda Jackson till Auto Express. Där jobbar man med en ny plattform för ändamålet men om den kommer till Europa återstår att se liksom hur de elektrifierade modellerna kommer att fördelas globalt sett. Kina är som bekant en dominant inom området och tillverkningen av elbilar går där på högvarv.

Linda Jackson bekräftar också att efterträdaren till dagens D-segmentare C5 kommer att ingå i de där 80 procenten.

Märk väl att elektrifiering inte per automatik utesluter förbränningsmotorer då begreppet omfattar allt från rena elbilar till så kallad mildhybrider.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!