Foto: Audi

Audi visar nya konceptbilen grandsphere

I framtiden ska vi ha det lyxigt och bekvämt när vi åker bil. Det tycker i alla fall Audi som visar upp konceptbilen grandsphere som ska vara som ett privatjet för vägarna.

Medan Mercedes dundrar in på bilsalongen i München med en hel uppställning nyheter tar Audi det lite lugnare och nöjer sig med att visa den futuristiska konceptbilen Grandsphere. Ni som tycker att den känns bekant har rätt, i augusti visades föregångaren skysphere som är en eldriven cabriolet med ställbart axelavstånd.

Grandsphere är den andra i serien av Sphere-koncept och kommer att följas av urbansphere nästa år. Grandsphere som visas i München är hela 5,35 meter lång och 2 meter bred, men endast 1,39 meter hög. Axelavståndet är 3,19 meter, längre än på Audi A8 i förlängt utförande.

Konceptbilen byggs på Volkswagen-koncernens elektriska plattform PPE som kommer att bli grund för ett flertal eldrivna premiummodeller från koncernen, bland andra Audi A6 e-tron och nästa Porsche Macan. I golvet mellan hjulaxlarna finns ett 120 kWh stort batteri som ger en teoretisk räckvidd på 75 mil. Två elmotorer ger totalt 720 hästkrafter och 960 newtonmeter. 0–100 km/h ska gå på strax över fyra sekunder. Likt e-tron GT och Porsche Taycan har grandsphere 800-voltsteknik som gör att den kan snabbladdas med upp till 270 kW.

Grandsphere-konceptet visar Audis vision om hur bekvämt vi kommer att kunna färdas när bilarna blir mer självkörande. Grandsphere ska ha teknik för självkörning i nivå 4 och när den aktiveras försvinner ratten och pedalerna så att de åkande kan röra sig friare i kupén. Mellan framsätena finns ett kylskåp med två glas och en specialdesignad flaska.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!