BMW Vision M Next kan vara framtidens sportbil

På BMW-konferensen #NextGen på BMW Welt i München är en av de hetare konceptbilarna Vision M Next som enligt den tyska tillverkaren sägs demonstrera vad framtiden kan komma att erbjuda i sportbilsgenren.

Hur ska framtidens sportbil se ut och fungera? Kanske som BMW Vision M Next som just nu står utställd nere i BMWs högkvarter nere i München vid sidan om andra prototyper samt högst verkliga bilar, exempelvis nya 3-serie Touring.

Vision M Next ser ut en futuristisk variant på dagens laddbara sporthybrid i8. Grundformen är densamma, detaljerna skiljer sig. Vad som verkligen skiljer sig är färgschemat. Vision M Next är lackerad i en matt silvergrå kulör men har fått orange färgklickar i både nos och rumpa. Det ska påminna om konceptbilen BMW Turbo från 1972. En annan detalj som ska minna om BMW Turbo är de orange inläggen i de bakre fälgarna. Den 47 år gamla konceptbilen hade täckta bakre hjulhus.

LÄS MER: BMW ökar takten på elektrifieringen

Interiört är det påtagligt futuristiskt, trots att skärmar till höger och vänster saknas. Men till skillnad från konceptbilen Vision iNext från i höstas, som visade upp hur en autonom bil för framtiden kan utformas (Ease kallar BMW det), är Vision M Next en uppvisning i förarens bil, en bil som föraren har kontroll över (Boost kallar BMW det). Alla interiöra detaljer av vikt rör förarens arbetsmiljö, exempelvis den välvda skärmen med tillhörande head up-display med Augmented Reality-teknik (AR) som täcker hela vindrutan.

– BMW Vision M Next ger en inblick i framtiden av sportig körning. Om BMW Vision iNext visade hur autonom körning är inställd på att göra om livet ombord i våra fordon, visar BMW Vision M Next hur toppmodern teknik kan göra upplevelsen att köra själv mer renodlad och mer känslomässigt engagerande. I båda modellerna ligger fokus på människorna inuti (bilen). Design och teknik gör Ease- och Boost-upplevelserna mer naturliga och mer intensiva, säger BMW Groups designchef Adrian van Hooydonk.

LÄS MER: BMW:s elektriska experimentbil med 720 hk

BMW Vision M Next är en laddhybrid med en elmotor som kan arbeta på egen hand i upp till tio mil. När elmotorn samverkar med den fyrcylindriga och turboladdade bensinmotorn utvecklas totalt 600 hästkrafter. En funktion kallad Boost+ kan ge högre effekttoppar under korta stunder, exakt hur mycket extra berättar tyskarna inte.

0-100 km/h går på 3,0 sekunder och toppfarten ligger på 300 km/h jämnt.

Denna konceptbil får förmodligen många att ställa sig frågan ”När kommer BMW:s M-bilar med laddhybriddrivlinor?”. Det kommer inom kort, det är nästa steg enligt BMW:s utvecklingschef Klaus Fröhlich. Minst 600 hästkrafter menar han att det blir i första M-laddhybriden, i en bil med en vikt på 1,6 till 1,7 ton.

Först tidigast 2025 menar han att det kan bli aktuellt med en ren M-elbil. Fröhlich säger att M står för prestanda, inte teknik, och att en M-elbil därmed måste bjuda på så mycket mer än att bara vara snabb 0-100 km/h.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!