Bollinger ska byggas i Detroit

Den kantiga eldrivna terrängbilen rycker allt närmare produktion. Men glöm Kina – den ska byggas i Detroit med amerikanska delar.

Kommer du ihåg Bollinger B1? Den eldrivna hårdingen med Land Rover Defender som tydlig förebild. Bilen var att betrakta som en prototyp men nu kan de 6 000 personer som visat intresse för att köpa den faktiskt hoppas på en leverans, enligt Car and Driver.

Tvärtemot många andra nya elbilstillverkare vänder sig inte Bollinger till Kina – vare sig när det kommer till delar eller produktion. I stället väljer man att flytta från New York till Detroit – den amerikanska bilindustrins Mecka.

Anledningen är att man då har närmare till såväl tillverkare av komponenter som någon som kan tänka sig skruva ihop bilarna. I dag består företaget av fyra personer men man siktar på att bli 20 anställda.

Även när det gäller försäljning har man Nordamerika i fokus då bilen klassas in som en ”Medium Duty Truck” – samma som Hummer H1. Leveransen av bilen beräknas börja i slutet av 2019 men i planeringen finns även en fyrdörrarsversion som fyra av fem köpare beräknas välja när den väl kommer i produktion.

Produktionsbilarna kommer att vara lite rundare än prototypen på bilderna här men ändå ha sin karaktär kvar. De helt platta karossidorna valdes för att underlätta bygget av prototypen.

I och med flytten får Detroit åter en tillverkare av elbilar. Detroit Electric var aktiva där 1907 till 1939 och har förvisso återuppstått som märke men är numera baserat i Storbritannien.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr