Chevrolet byter ut batterimodulerna i Bolt efter bränder

General Motors hoppas äntligen ha en lösning på problemen i elbilen Chevrolet Bolt, som tidigare såldes som Opel Ampera-e i Europa. Modellen har fattat eld under laddning ett flertal gånger och GM avser nu att att byta ut batterimodulerna i bilen.

Det har varit upp och ned för Chevrolet lilla elektriska småbil kallad Bolt. Å ena sidan har den vunnit pris som årets bil i USA men å andra sidan har modellen brottats med stora tekniska bekymmer. Bilen, som säljs under namnet Opel Ampera-e i Europa, har haft en mindre angenäm tendens att ta eld medan den står på laddning.

Detta har lett till en rad återkallelser på Chevrolet Bolt-modeller mellan 2017-2019 och GM tar nu till drastiska åtgärder för att få bukt på problemen en gång för alla. Batterimodulerna i bilarna ska nämligen bytas ut mot helt nya. Däremot kommer man inte byta ut hela batteripaketet då andra komponenter, enligt GM, inte ska vara defekta.

Ägare har uppmanats att besöka sin lokala återförsäljare för att uppdatera mjukvaran i fall då detta inte är gjort än. De avråds även från att ladda bilen fullt och i stället ladda bilen oftare till max 90 procent. Dessutom bör bilens batterinivå ha minst elva mil kvar i räckvidd. Chevrolet omber även ägare att som en försiktighetsåtgärd parkera bilen utomhus efter laddning för att inte riskera att hela garaget ska brinna ned.

På ett års tid har elbilen drabbats av över ett dussin bränder och amerikanska ägare får nu byta ut batterimodulen utan kostnad. Batteripaketen tillverkas av elektronikjätten LG som även tvingats återkalla en del av sina hemmabatterisystem på grund av samma fel. Det är ännu oklart om återkallelsen även gäller Opel Ampera-e i Europa. Modellen kom aldrig att säljas i Sverige.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!