Chrysler Portal Concept är en smart MPV

På kommande CES-teknikmässan, alltså inte Detroitsalongen, ska Chrysler ställa ut konceptbilen Portal, en helelektrisk och självkörande MPV med en hel del smarta lösningar.

De flesta bilar som visas upp nu är ämnade för den stora bilsalongen i Detroit nästa vecka, men inte Chryslers koncept-MVP Portal. Den ska nämligen ställas ut på teknikmässan CES i Las Vegas som startar nu till helgen.

Portal Concept är en minivan av framtida snitt med en elektrisk motor som med kraft från ett batteripack på 100 kWh sätter fart på framhjulen. Upp till 40 mils räckvidd sägs den bjuda på och med endast 20 minuters laddning med en 350 kW-snabbladdare ska 24 mils körning uppnås.

Konceptbilen är dessutom självkörande, eller autonom som det så fint heter, med hjälp från teknik som kameror, radar, ultraljud och LIDAR. Dock inte enligt Level 5-normen utan enligt Level 3. Det betyder att bilen kan köra helt på egen hand inom kontrollerade miljöer, exempelvis på motorvägar, och att föraren hela tiden måste vara beredd på att ta över.

Förutom ovan nämnda teknik är Portal Concept förpackad med en rad olika finesser och smarta lösningar. Det kanske mest iögonfallande och något som många bilägare kanske suktar efter är dörrarnas sätt att öppna sig. Alla fyra sidodörrar är nämligen skjutdörrar. Inga B-stolpar finns och insteget till både främre och bakre raden är rejält tilltaget.

Vad på plats i Portal Concept möts man av store skärmytor. Hela övre delen av instrumentbrädan är en enda stor skärm som sträcker sig nästan från takstolpe till takstolpe. Till höger om den futuristiska ratten finns ytterligare en stor skärm som bildar vad vi på vanliga bilar skulle kalla för en mittkonsol. Även gas- och bromspedalen ser ut att ha skärmytor, men det är tveksamt om det verkligen är så.

Vidare har Portal Concept inte en eller två dockningsstationer för mobiltelefoner, den har hela tio stycken. Framtidssäkrad eller bara galenskap?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!