Foto: Hans Hedberg

Dyson planerar för tre elbilsmodeller

Dammsugartillverkaren Dyson håller som bekant på och tar fram en elbil. Premiären är satt till 2020. Men nu kommer nya uppgifter som säger att den brittiska dammsugartillverkaren har större planer än så.

Ryktet om att den brittiska dammsugartillverkaren Dyson skulle utveckla en egen elbil tog fart redan i mars 2016. I höstas bekräftades också uppgifterna från företaget själva: Dyson siktar på att ha en elbil på marknaden år 2020.

Totalt satsar man lite mer än 21 miljarder kronor (2,7 miljarder dollar) och projektet omfattar runt 400 personer. Hälften av budgeten ska gå till batteriutveckling.

Men satsningen ser ut att bli större än att bara omfatta en bilmodell. Enligt källor till Financial Times ska dammsugartillverkaren ta fram minst tre.

Den första modellen, som alltså får premiär om två år, ska bara byggas i liten skala. Financial Times pratar om färre än 10 000 bilar. Anledningen ska vara att Dyson först vill skaffa sig erfarenheter av bilindustrin och få fart på en fungerande distributionskedja (supply chain) innan de sjösätter modellerna två och tre som kommer att tillverkas i större volymer. Var produktionen kommer att förläggas är okänt.

Tidigare har det pratats om att Dyson tänker använda sig av så kallade solid state-batterier i sin kommande elbil. Batteritypen är både lättare, har en längre räckvidd och laddar fortare än vanliga litiumjonbatterier. Nu ser det dock inte ut att bli så. För att snabba på utvecklingen av dess första modell är det, enligt Financial Times, mycket möjligt att Dyson använder sig av litiumjonbatterier ändå trots allt.

Några specifikationer kring den kommande elbilen, så som biltyp och räckvidd, känner vi inte till i nuläget.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!