Foto: Verwendung fuer Pressezwecke honorarfrei

Elbilar hotar 25 000 jobb hos Volkswagen

Övergången till elbilsproduktion kan göra att omkring 25 000 jobb försvinner från Volkswagen i nära tid.

I en intervju med tidningen Frankfurter Allgemeine säger koncernens personaldirektör Karlheinz Blessing att tillverkningen av elmotorer kan ske med färre anställda än i dag. Volkswagens fackföreningar för diskussioner med koncernledningen om ett stort spar- och framtidspaket, som väntas innebära att omkring 25 000 anställda riskerar att bli sysslolösa under de kommande decennierna. Blessing återupprepar dock sina tidigare löften om att ingen ska tvingas att sluta, utan tanken är att minskningen ska ske genom att de som går i pension inte ersätts med nyanställda.

Volkswagens fackföreningar har varnat för att samtalen med ledningen kan misslyckas om biltillverkaren inte går med på att investera i en egen batteriproduktion. Blessing säger att det är under övervägande, men inga beslut är fattade.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Testa Teknikens Världs digitala prenumeration – få Expressen Premium på köpet