Foto: Patrik Lindgren

Elbilen kan skapa stora miljöproblem visar ny granskning

Den smutsiga utvinningen av jordartsmetaller, som är koncentrerad till Kina, granskas av Ekot. Elbilen riskerar att bli en miljöbov.

Elbilen ses som en miljöräddare men i själva verkat riskerar den att bli en miljöbov. Det visar en granskning som har gjorts av Sveriges Radio Ekot.

Det handla om utvinningen av så kallade jordartsmetaller som orsakar svåra föroreningar där de bryts. Föroreningarna, som även kan innehåller det radioaktiva ämnet torium, samlas i dammar men letar sig även ner i grundvattnet.

LÄS MER: Elbilar kan vara sämre för miljön än dieselbilar

Jordartsmetaller används i både batterier och elmotorer, därför går det åt mycket mer av dessa ämnen i elbilar och elektrifierad bilar än i bilar med förbränningsmotorer.

Ekots granskning bygger på vetenskapliga rapporter och intervjuer med personer med insyn i industrin men även med lokalbefolkning som vittnar om både cancer och dödsfall.

Granskningen är koncentrerad till Kina då 85 procent av jordartsmetallerna bryts i landet och ingår i Ekots artikelserie Prylarnas pris. Avsnitten ”Bilbranschens mörka hemlighet” kan du lyssna på här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!