Elbilsbatterier har blivit 89 procent billigare

Batterierna i våra elbilar har blivit mycket billigare på kort tid. Enligt en ny studie har priset blivit 89 procent lägre på tio år, och priset väntas fortsätta falla i snabb takt.

Biltillverkarna framhåller ofta litiumjonbatterierna som en kraftigt fördyrande komponent i elbilarna. Därför måste en elbil kosta så mycket mer än en bensin- eller dieselbil. Men elbilsbatterierna har blivit mycket billigare på kort tid, visar en ny studie.

För tio år sedan kostade ett litiumjonbatteri i genomsnitt 1 110 dollar per kilowattimme, i dag är priset nere på 137 dollar per kilowattimme, finansinstitutet Bloomberg New Energy Finance årliga rapport om prisutvecklingen. I rapporten slår man också fast att priset kommer att bli så lågt att biltillverkarna kan bygga och sälja elbilar till samma pris som förbränningsmotorbilar redan år 2023.

– Om du tittar på den anmärkningsvärda kostnadsminskningen under det senaste decenniet, och vad som förväntas under de närmaste åren, och parar ihop det med allt kraftigare politiska åtgärder i Europa, USA och Kina, så får du den här väldigt kraftfulla kombinationen av faktorer som stöder elbilsboomen, med början nu, säger Logan Goldie-Scot på Bloomberg New Energy Finance.

LÄS MER: Elbilar batterier påverkar miljön allt mindre 

I studien noteras att batteripriserna på vissa marknaden redan är så låga att de gör elbilarna lika billiga som bensin- eller dieselbilar. Flera av de eldrivna bussar som finns i Kina byggs med batterier som kostar i snitt 100 dollar per kilowattimme, motsvarande drygt 820 kronor. Just 100 dollar/kWh anses ofta vara en magisk gräns för att elbilar ska bli prismässigt jämförbara med förbränningsmotorbilar. Bloomberg New Energy Finance räknar med att ett internationellt batteripris på 100 dollar/kWh kan nås 2023 eller 2024.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!