Tidiga BMW i3 hade en räckvidd på, officiellt, 19 mil. I medvind och nedförsbacke, får man anta. Dagens i3 klarar 30 mil, även i realistiska förhållanden. Foto: Patrik Lindgren

Erik Andrén: BMW i3 – ett annorlunda syskon

Vår nya artikelserie bjuder på redaktions–medlemmarnas högst personliga svar på en av livets viktigaste frågor. Näst på tur är Erik Andrén som här och nu reder ut vilken bil du ska ha.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Ja, jag erkänner. De flesta ska ­kanske inte köpa en BMW i3. De flesta borde kanske köpa en mer normal bil. Egentligen.

Jag kommer ihåg första testet vi gjorde av BMW i3. Vi ställde den mot Nissan Leaf, ett par Volkswagenprodukter (Up och Golf, med eldrift, om jag minns rätt) samt Renault Zoe. Den sistnämnda var testvinnaren, och det vettiga valet. Men då jag numera råkar köra en sån nästan varje dag, via den bilpool jag är med i, så vet jag också att det är en rätt trist vagn. (Enda undantaget möjligen det lätt flygplansinspirerade meddelandet ”Open flap!” när laddluckan är öppen.) Den funkar jättebra för att transportera sig från A till B, men den plastiga inredningen gör ingen glad.

TEST: Begagnad elbil – BMW i3, Nissan Leaf och Renault Zoe

Förutom återvunnet material interiört, så behandlades trä och läder på miljömässigt vettiga sätt. Foto: Glenn Lindberg

Nej, då är BMW:s elbil lanserad vid samma tid, i3 alltså, mycket mer spännande. Interiört dominerar paneler i eukalyptusträ och ­nermald kolfiber, med bra upplevd kvalitet, för att inte tala om den märkliga växelväljarsatelliten vid ratten. Exteriört finns än mer att notera, inte minst de felvända Mazda RX-8-inspirerade bakdörrarna och en generell formgivning jag, i alla fall oftast, tycker är cool. Lägg på ­trådsmala däck i en dimension som väl snarast kan jämföras med cykelbilen Fantom, om nu någon kommer ihåg den.

Några år efter det första testet pluggade jag industridesign vid en högskola i Holland. I foajen till designskolan hade de rullat in en hel BMW i3-kaross. Så intressant ansågs den vara designmässigt. Stora delar av karossen ­byggdes förresten i kolfiber.

1 av 2: Detaljerna gör designen. I de flesta vinklar ser i3 tuff ut. Möjligen inte alla dock. Foto: Patrik Lindgren
2 av 2 Foto: Glenn Lindberg

LÄS ANDRA ”DEN HÄR SKA DU HA” HÄR!

Att köra då? Ja, nästan lika udda. På elbilsmanér kraftig acceleration, följd av en bromskraftsåtervinning klart mer ­påtaglig än de flesta. Men körglad som få. Kritiken från början rörde mycket i3:s räckvidd, som helt ärligt inte var mycket att hurra för, trots att den var (och är) ett utpräglat ­lättviktsbygge. Med en verklig räckvidd om runt 12–15 mil skulle jag inte kunna ta mig fram och ­tillbaka till mina föräldrar i Uppsala, utan att sno ström hos dem. Till exempel.

Över tid har det dock förbättrats ­avsevärt, och med senaste uppdateringen skulle jag kunna ta mig hela vägen till fritidshuset i Dalarna på en laddning, med lite marginal.

Men någon långfärdsbil av rang är ändå inte i3. I stället får man se den som en bil att pendla fram och tillbaka med en rimlig distans till jobbet. Till grannkommunen, från villaförorten eller var du nu bor/jobbar. I likhet med den, måhända, vettigare (och billigare) Renault Zoe. Men till skillnad från den, så känns inte i3 som ett arbetsfordon för kommunhandläggare.

Trots att det är sju år sedan produktionen startade är i3 fortfarande ett rätt spännande inslag bland alla Passater på garageuppfarter och i parkeringshus runt om i landet.

PROVKÖRNING: BMW i3

...eller köp någon av dessa

Cirka 80 000 kr. Foto: Patrik Lindgren

Renault Zoe

Valet om du köper bil mer med hjärna än hjärta. Mer ekonomisk, men också mycket mindre spännande. Inte lika fransk som...

Cirka 80 000 kr. Foto: Glenn Lindberg

Renault Twizy

... Renaults andra elbil från samma tid. Eller bil och bil. Twizy bör nog jämföras med andra fordon. Jag vill ha en sån här. Utom vid regn.

659 000 kr. Foto: Polestar

Polestar 2

Långresekomplementet till BMW i3, i kategorin ”våga vägra Tesla”. Finns inte som begagnad än dock. Eller ja, knappt ens som ny.

TEST: BMW i3, Renault Zoe, Volkswagen e-Golf och e-Up

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!