Foto: Nico Bekasinski/Shutterstock

Första Supercharger V3-laddstolparna i Sverige öppnar i dag

Tio månader efter första europeiska Supercharger V3-stationen är det dags för Sverige att få ta del av de snabbare laddstolparna.

Det är laddstationen i Bredden i Upplands Väsby längs E4 norr om Stockholm som får Sveriges första Supercharger V3-laddstolpar. De är åtta till antalet och kompletterar de redan sex befintliga stolpar av äldre standard som finns på den så kallade Supercharger-stationen.

Nästa vecka ska ytterligare åtta Supercharger V3-laddstolpar invigas, denna gång längs E45 i Sveg.

De nya Supercharger V3-laddarna har en laddeffekt på upp till 250 kW (kilowatt). Det är ungefär dubbelt så högt effekt i jämförelse med de V2-generationens laddare. Dessutom är nya generationens Supercharger-laddstolpar smartare än tidigare. V2:orna delade på toppeffekten parvis medan V3:orna med smart styrning alltid ligger mot högsta möjliga laddeffekt sett över tid. Det ska möjliggöra energitankning för tolv mils körning i en Tesla Model 3 på bara fem minuter. I teorin betyder det att 75 kWh-batteriet i en Model 3 Long Range kan laddas från tomt till fullt på drygt 22 minuter.

TEST: Tesla Model 3 mot Polestar 2

Ungefär dubbelt så hög laddeffekt är det i nya Supercharger V3-laddarna i jämförelse med de äldre V2-laddarna. Foto: Tesla

TEST: Tesla Model S mot Porsche Taycan

De nya Supercharger V3-laddarna är utrustade med CCS-kontakter, den typ som är standard på Model 3 och sedan maj 2019 även på Model S och Model X. Äldre modellversioner av de båda sistnämnda kan utrustas med adapter och uppgradering av bilen för att kunna hantera CCS-standarden och därmed ladda på V3-laddarna.

TEST: Tesla Model X mot Audi e-tron

I dag finns över 530 Supercharger-laddstationer fördelade över hela Europa. För drygt sju år sedan fanns det ingen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!