Geely visar elektrisk sedan med hal kaross

Senare i år ska Geely, Volvo-ägaren, presentera en helt ny elbil. Redan nu får vi se en första bild och vi får samtidigt reda på några detaljer.

Elbilar är inget nytt för kinesiska Geely som sedan sensommaren 2010 äger Volvo Cars. 2015 släppte de Emgrand EV, en sedanmodell som vid blandad körning når 30 mil per laddning och vars batteri med snabbladdare sägs kunna laddas fullt på endast 48 minuter.

Fyra år senare är det dags för ännu en elektrisk sedan från Geely, denna gång en betydligt mer slank sak, vilket vi med tydlighet ser på den första bild som har skickats ut.

Geely skriver att bilen, vars namn ännu är okänt, är en globalt utvecklad produkt som ska gå i spetsen för den satsning som kineserna ska göra på marknader utanför den inhemska.

Geely har satsat på en täckt grill och strålkastare som sträcker sig långt bak över framskärmarna. Lågt luftmotstånd har legat i fokus vid formgivningen och Cd-värdet sägs vara 0,2375, vilket är väldigt lågt. För att göra karossen än mer hal har Geely valt infällbara handtag à la Tesla och Jaguar I-Pace.

Vi kan misstänka att det finns en hel del Volvo-teknik under den slimmade karossen. Möjligtvis komponenter som kommer att delas med Volvos första elbil (vi räknar inte C30 Electric som var något av en rullande testbänk).

Om inte annat så är det Volvos tidigare designchef Peter Horbury som är ansvarig för designen.

Världspremiär för den elektriska sedanen är det senare i år.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!