Polestar 2 – en av 29 bilar som kan bli Car of the Year i Europa 2021. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Här är bilarna som kan vinna Årets Bil i Europa 2021

29 nya bilar. Så många finns med på listan över nya bilmodeller som kan få det prestigefyllda priset Car of the Year 2021 (Årets Bil i Europa). Vinnaren kommer att presenteras i mars och i första omgången ska juryn bestående av totalt 60 motorjournalister rösta fram sju finalister.

Volvo Cars vann för första gången priset Car of the Year 2018 och då med modellen XC40. I år kan Volvo vinna igen då Polestar, med modellen Polestar 2, finns med bland de totalt 29 nya bilmodeller som juryn kan rösta på.

Juryn – som består av 60 journalister från 23 olika länder i Europa – utvärderar varje år de nya bilmodeller som börjar säljas på minst fem av Europas bilmarknader. De bilmodeller som kvalar in ska vara helt nya. Varianter på tidigare presenterade modeller kan inte vara med i omröstningen. Det betyder till exempel att Volvos eldrivna version av XC40 inte kan vara med i år då modellen var med i tävlingen till priset 2018.

Regerande Car of the Year är Peugeot 208 efter en övertygande seger i förra årets omröstning.

1 av 9: Audi A3... Foto: Audi
2 av 9: ... BMW 4-serie... Foto: BMW
3 av 9: ... Fiat 500... Foto: Jan-Erik Berggren / Teknikens Värld
4 av 9: ... Honda e... Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld
5 av 9: ... Kia Sorento... Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld
6 av 9: ... Mercedes GLB... Foto: Mercedes
7 av 9: ... Peugeot 2008... Foto: Peugeot
8 av 9: ... Toyota Yaris... Foto: PATRIK LINDGREN / @ PATRIK LINDGREN
9 av 9: ... och Volkswagen ID.3 är några av bilarna som har chans att bli Årets Bil i Europa 2021. Foto: Patrik Lindgren / Patrik Lindgren

Senare röstning

Coronapnademin har gjort att omröstningen försenats något då juryn inte haft tillfälle att testa och utvärdera samtliga nya modeller. Nu ska juryn rösta fram totalt sju finalister av de 29 kandidaterna.

De sju finalisterna presenteras fredagen den 8 januari. Då tar den slutliga utvärderingen och omröstningen vid där de sju finalisterna ska få poäng. Vinnare presenteras första veckan i mars 2021.

Noterbart från årets lista över kandidater är att där återfinns fler elbilar än någonsin tidigare. Toyota är den här gången ensamma om vätgasdrift och flera modeller finns med flera olika drivlinor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!