Foto: Erik Andrén/Teknikens Värld

Helt eldriven Volvo XC90 är nästa steg

Volvo XC90 har blivit synonym med Volvos moderna försäljningsframgångar. Tredje generationen debuterar om ett och halvt år, precis som tidigare är det den viktiga USA-marknaden som är huvudmålet. Men även Kina lockas av stora – till hundra procent eldrivna – stadsjeepar.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Nuvarande, andra generation, XC90 är lite av en galjonsfigur för dagens Volvo-modeller. I samband med kinesiska Geelys köp av Volvo från amerikanska Ford inleddes en mängd utvecklingsarbeten i raketfart på Hisingen.

Det bestämdes att XC90 skulle bli den första modellen ut med helt omgjort designspråk baserat på den nya teknikplattformen, kallad SPA (Scalable Platform Architecture). Under ledning av följande tre, vd Stefan Jacoby, utvecklingschef Peter Mertens och designchef Thomas Ingenlath knöts säcken ihop på rekordtid. Sommaren 2015 stod XC90 II äntligen färdig för provkörning och modellen blev avstampet för dagens produktportfölj.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

PASSA PÅ! Just nu får du Expressen Premium på köpet!

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill
  • Just nu får du fri tillgång till Expressen Premium tom 31 augusti. Din prenumeration avslutas automatiskt (värde 79 kr/mån).

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Testa Teknikens Världs digitala prenumeration – få Expressen Premium på köpet