1 av 2
2 av 2

Honda Jazz och elbilen Mazda MX-30 krocktestade – får fem stjärnor

Både Honda Jazz och elbilen Mazda MX-30-får fem stjärnor av krocktestarna Euro NCAP. Men MX-30 får viss kritik för hur systemen som ska skydda fotgängare och cyklister.

Krocktestarna Euro NCAP har presenterat ett resultat för de nya bilarna Honda Jazz och Mazda MX-30. Båda bilarna får maximala fem stjärnor men bakom stjärnorna döljer sig även lite kritik. 

Euro NCAP gör en noggrann utvärdering av de olika säkerhetssystemen på bilarna. Mazda MX-30 får väldigt höga poäng för skyddet av alla som sitter i bilen. Här når MX-30 imponerande 91 procent, bland annat för en konstruktion som leder bort energin från kupén och väl fungerande krockkuddar. Det syns också på bilderna på den krockade MX-30 att kupén är i det närmaste intakt trots den kraftiga smällen.

Lite sämre är det med skyddet för de som befinner sig utanför bilen. MX-30 kan i och för sig upptäcka både fotgängare och cyklister framför bilen både dagtid och nattetid men MX-30 klarar inte att upptäcka de oskyddade trafikanterna om de kommer från sidan eller befinner sig bakom bilen. Därmed sjunker betyget i kategorin för oskyddade trafikanter till mediokra 68 procent.

Jazz nya kudde imponerar

Som jämförelse får Honda Jazz 80 procent i betyg i motsvarande kategori. Jazz får också över 80 procent i betyg för skyddet inne i bilen, både för vuxna och barn.

Jazz har bland annat en centralt placerad airbag som skyddar båda passagerare och förare i framsätet på ett bra sätt.

Euro NCAP passade också på att publicera ett betyg på BMW:s nya 2-serie Gran Coupé. Den bilens betyg baseras på de tester som genomfördes förra året på den då nya 1-serien. 2-serie Gran Coupé får fem stjärnor.

Nya elbilen Mercedes EQV får samma betyg som familjebilen V-klass som krocktestades redan 2014. Även V-klass, och därmed EQV belönas med fem stjärnor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!