Foto: Tesla

I dag invigs Teslas 400:e Supercharger-laddstation i Europa

Teslas Supercharger-nätverk i Europa fortsätta att växa. I dag invigs den 400:e europeiska laddstationen, den är placerad i nederländska Breukelen.

2013 installerade Tesla de första Supercharger-laddarna i Europa. Första land ut var Norge. Senare samma år installerades snabbladdare i ytterligare fyra europeiska länder, bland annat i Tyskland.

Därefter har det rullat på och 2014 fick Sverige sina första Supercharger-laddare och numera sträcker sig de svenska Supercharger-laddstationerna från Löddeköpinge i söder till Skellefteå i norr. Inom kort kommer Skurup att bli den sydligaste stationen och Töre, norr om Luleå, den nordligaste.

I morgon (fredag 29 juni) invigs Sveriges 26:e Supercharger-laddstation med åtta Supercharger-laddare i Enköping.

Stora stationer med många laddare

I dag, fem år senare, inviger Tesla sin 400:e Supercharger-laddstation i Europa, närmare bestämt i Breukelen i Nederländerna. Denna nya station innehåller inte mindre än 28 stycken Supercharger-laddare, tolv fler än de största stationerna i Sverige.

Den nya stationen i Nederländerna är dock inte störst, det är nämligen stationen i norska Rygge som har 34 Supercharger-laddare.

Foto: Tesla

85 miljoner mil

Med 400 laddstationer runt om på den europeiska kontinenten finns det numera över 3 200 Supercharger-laddare som Tesla-förarna kan bruka på sina (lång)resor. Sedan starten för fem år sedan har laddarna gett Tesla-bilarna energi som räcker till 85 miljoner mils körning. Det motsvarar 21 250 varv runt jorden eller 2 211 resor till månen.

500 stationer om ett år

Det senaste året har Tesla i genomsnitt installerat åtta nya stationer i månaden och 20 nya laddare per vecka. Den 500:e Supercharger-stationen bör alltså invigas om drygt ett år, om takten bibehålls.

Så laddar och förflyttar sig Tesla-förarna

Tesla kan se hur Tesla-förarnas bilar förflyttar sig i Supercharger-nätverket och kan därför enkelt räkna ut vilka de vanligaste rutterna i Europa är. De två vanligaste som korsar landsgränser går genom Tyskland och Frankrike och är när Tesla-förare förflyttar sig från norra delarna av kontinenten till regionerna längs med Medelhavet.

I Italien och Frankrike är två femtedelar av samtliga Supercharger-laddningar till icke inhemska Tesla-bilar, det vill säga till utlänningar på besök i länderna. I Sverige är motsvarande siffra en tredjedel.

De européer som använder Supercharger-nätverket mest frekvent i utlandet är de belgiska och österrikiska. Förarna i dessa relativt små länder laddar nämligen tre av fyra gånger i utlandet. Motsvarande siffra för tyskarna är varannan laddning i utlandet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!