Foto: Tesla

I dag öppnar Tesla sin 2000:e Supercharger-laddstation

För åtta år sedan fanns det noll. I dag, 7 juli 2020, öppnar Tesla Supercharger-station nummer 2000.

Teslas enorma nätverk med snabbladdare världen över, men koncentrationer på framför allt den nordamerikanska kontinenten, i Europa och i östra Asien, växer sig allt större. I dag meddelar man att man öppnar sin 2000:e Supercharger-laddstation, en station i nederländska Rijswijk utanför Haag. Tolv laddplatser med V3-laddare innehåller nämnda station. Tre andra nya stationer de senaste dagarna har också bidragit till att komma upp till den magiska siffran 2 000 stationer – Changzhou i Kina (6 st V2-laddare), Quartzsite i Arizona (36 st V3-laddare) och National University Taiwan (3 st V3-laddare).

Totalt finns det nu över 18 000 laddplatser på världens alla Supercharger-stationer. De är fördelade över 41 länder.

BÄST I TEST: Teslas fyrhjulsdrift

I Europa finns det numera 527 Superchargers-stationer, 27 fler än när vi skrev om att 500:e stationen invigdes i december förra året. De 527 stationerna innehåller 5 037 laddstolpar fördelade över 29 europeiska länder. Dessa har laddat Tesla-bilar med energi för över 200 miljoner mils körning.

Europas största Supercharger-station finns i norska Nebbenes, där finns 44 laddplatser på en och samma plats.

TEST: Tesla Model 3 mot Audi e-tron och Mercedes EQC

Karta som visar var Teslas Supercharger-laddstationer finns runt om i världen. I Afrika, Sydamerika och större delen av Asien gapar det tomt. Desto fler stationer finns i stora koncentrationer i Nordamerika, Europa och i östra Asien. Foto: Tesla

I Sverige finns 40 Supercharger-stationer med totalt 428 laddare. Dessa är placerade från Löddeköpinge i söder (Skurup-stationen har ännu inte öppnat trots att den funnits med som ”öppnar snart” på Teslas karta i två år) till Puoltikasvaara norr om Gällivare. Under året ska det öppnas stationer i ännu nordligare Karesuvanto och Abisko.

TEST: Tesla Model S Performance mot Porsche Taycan Turbo S

De 428 svenska Supercharger-laddarna har enligt Tesla levererat energi för över 18,9 miljoner mils körning.

Sverige fick sina första Supercharger-laddare 2014, året efter Norge och Tyskland samt ytterligare ett par länder fick sina. Först ut av alla länder var förstås elbilslandet Norge.

TEST: Tesla Model X mot två tyska suvar

De nya V3-laddarna har ungefär dubbelt så hög laddeffekt i jämförelse med de äldre V2-laddarna. Foto: Tesla

I fjol introducerade Tesla de nya Supercharger V3-laddarna som klarar laddeffekter på upp till 250 kW (kilowatt). De äldre V2-laddarna, som fortfarande finns på många stationer, ligger på 135 kW även om den verkliga effekten bara når upp till cirka 120 kW.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!