Foto: Floriaval Fr

Kärnkraftverk kan bli ny Tesla-fabrik

Tesla behöver en ny bilfabrik i Europa och Frankrike har erbjudit sig att bistå med lokal – ett gammalt kärnkraftverk som ska stängas ned inom kort.

Tesla Motors måste skruva upp produktionstakten ordentligt om de ska ha en chans att möta den stora efterfråga som nu råder sedan introduktionen av instegsmodellen Model 3. Elbilstillverkaren har vädrat tankar om att ytterligare en europeisk fabrik måste etableras parallellt med den som redan finns i Nederländerna. Men var Elon Musk och hans företag ska leta efter lokal? Kanske de inte behöver leta längre...

Frankrikes energiminister Segolene Royal har kommit med ett förslag. Hon har föreslagit att det gamla kärnkraftverket i Fessenheim kan förvandlas till en elbilsfabrik. Kärnkraftverket ska nämligen stängas ned innan årets slut, trots protester från lokalpolitiker och fackförbund som oroar sig för de många arbetstillfällen som försvinner i regionen. Med Tesla på plats skulle dock många nya skapas.

Fessenheim-kärnkraftverket ligger i Alsace som i dag tillhör Frankrike men som historiskt har varit en del av Tyskland. Regionen är dubbelspråkig även om franskan är det officiella språket.

Elon Musk har tidigare uttalat sig om att just Alsace vore en perfekt plats för en fabrik som skulle bli ”hälften fransk och hälften tysk”.

Enligt Reuters ska Royal träffa Tesla-representanter under april månad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!