Kina överväger förbud av bensin- och dieselmotorer

Biltillverkare världen över har fasat över Kinas hårda elbilskvoteringar. Nu överväger man försäljningsstopp av bilar med bensin- och dieselmotorer.

Vi har tidigare skrivit om att biltillverkare uppmanat Kina att lätta på sina framtida elbilskvoteringar. De är omöjliga att uppfylla och behöver skjutas på framtiden, menar aktörer från Europa, Japan, Sydkorea och USA.

Enligt planen ska åtta procent av försäljningen nästa år utgöras av el- eller laddhybrider. 2019 ska siffran vara tio, 2020 tolv och 2025 tjugo procent.

Nu meddelar dock landets transportminister Xin Guobin via nyhetsbyrån Xinhua (Nya Kina) att man även planerar ett totalförbud för diesel- och bensinbilar. Det är samma år som restriktioner införs i Storbritannien och Frankrike.

Xin Guobin menar att beslutet kommer att resulterar i omfattande förändringar för bilindustrin. Kina är världens ledande tillverkare av elbilar sett till volym då det i där tillverkas lika många elbilar som sammalagt i övriga världen. Totalt såldes det 351 861 elbilar i Kina 2016.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!