Kineserna kommer – med elbilar

Flera kinesiska bilmärken är redo att ta sig an Europa och i främsta ledet står en rad elbilar. Är det dags för Europas biltillverkare att känna sig hotade?

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Det har gjorts försök tidigare, men alla har misslyckats.
Nu ser det dock ut som att en dörr till Europa har öppnats för de kinesiska biltillverkarna. Medan flera europeiska tillverkare har stått på hälarna och varit långsamma med att ställa om från förbränningsmotorer till el finns det läge för kinesiska märken att ta marknadsandelar.
Att det finns en radda kinesiska märken som sneglar mot Europa just nu är ingen slump. Efter flera års guldrusch med stadig tillväxt har Kinas bilförsäljning mer eller mindre stannat av. Till stor del beroende på coronapandemin. Flera tillverkare står nu med ett produktionsöverskott och tycks se Europa som en lämplig plats att göra sig av med bilarna som annars hade kunnat säljas på hemmamarknaden.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!