Foto: ANNA REHNBERG annarehnberg.se

Kommunen där all kollektivtrafik blir elektrifierad

En omöjlighet menar många men i Värnamo blir kollektivtrafik helt elektrifierad – redan i år.

I höst levererar Volvo fyra elhybridbussar av typen 7900 Electric Hybrid till Värnamo kommun som därmed blir först ut i Sverige med att ha en kollektivtrafik med enbart elektrifierade bussar.

Med detta vill kommunen skapa en mindre bullrig miljö med bättre luftkvalitet som ska bidra till att öka befolkningsmängden till 40 000 år 2035, en ökning med 6 500 från dagens siffror.

Under en treårsperiod ska nya satsningar inom kollektivtrafiken få antalet åkande att fyrdubblas.

Vid hållplatserna har ABB levererat stationer som kan ladda bussarnas batterier på tre till fyra minuter med ett systemet OppCharge (se klipp nedan) som använder sig av en effekt på 150 eller 450 kilowatt. Volvos el- och hybridbussar körs även i Göteborg (se klippet), Stockholm, Hamburg, Luxemburg och Curitiba.

Bussarna i Värnamo ska uteslutande drivas med förnybar el och förnybart HVO-bränsle. Jo, förbränningsmotorer kommer att användas då det faktiskt rör sig om hybridbussar och inte helt eldrivna bussar, men bara till 30 procent av rutterna. Energiåtgången ska med den nya bussarna sjunka med 60 procent jämfört med dieseldrivna bussar.Satsningen på eldriven kollektivtrafik i Värnamo görs av Värnamo kommun och Jönköpings länstrafik.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!