Foto: Audi

Kvinnor mer positiva till elbil än män

En ny undersökning från Kantar Sifo och Skellefteå Kraft visar att det finns stora skillnader mellan könen när det gäller attityd till elbilar. Bland annat påvisas det att fler svenska kvinnor än män kan tänka sig att införskaffa en elbil inom fem år.

Intresset för elbilar i Sverige är stort – åtminstone jämfört med resten av Europa. I oktober månad stod antalet laddbara bilar, det vill säga elbilar och laddhybrider, för 51 procent av försäljningen i landet. Det främsta skälet till elbilens uppsving är ett ökat miljötänk, åtminstone om man ska tro Kantar Sifos och Skellefteå Krafts undersökning.

Den visar att miljömedveten är det största skälet till att svenskarna vill köpa elbil. Hela 68 procent av de tillfrågade menar att det är den allra tyngsta orsaken, en siffra som stiger till 75 procent om man bara räknar kvinnor. Kvinnor har därtill ett större förtroende för miljönyttan med elbilar än vad män har.

Desto viktigare för männen är elbilens ekonomi. 43 procent av alla män menar att de inte kommer att köpa en elbil ifall subventionerna försvinner.

– Vi ser tydligt att intresset för elbilar hos kvinnor drivs av miljönytta, medan det för män verkar handla om den status som kommer med en ny, ofta dyrare bil. Priset är en faktor som spelar större roll för män och skulle subventionerna försvinna är en elbil plötsligt inte längre lika intressant, säger Sanna Lundström, affärsenhetschef för e-mobilitet på Skellefteå Kraft.

En förklaring till kvinnornas mer entusiastiska elbilsinställning kan vara dess popularitet bland barnfamiljer. Här är det oftast två parter som ska komma överens om ett beslut, ett beslut som kan vara ett aktivt miljöval med barnens framtid i åtanke samtidigt som det kan vara ekonomiskt gynnsamt.

– Barnfamiljer kör oftare korta sträckor mer frekvent, vilket med lätthet ryms inom elbilens räckvidd. Det handlar oftast om skjuts till träning eller turer till matbutiken. Körning som med en elbil är klimatsmart och med andra drivmedel rätt dålig, säger Sanna Lundström.

Män är något vassare på att hålla koll på vart närmaste laddstolpe befinner sig. Enligt undersökningen är det 18 procent fler män än kvinnor som är medvetna om var de kan ladda sin bil. Bland båda könen är det dock en majoritet bland de som inte vet hur långt de har till närmaste laddning.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!