Foto: Renault

Lägre pris och fler laddstolpar ska få fler att köpa elbil

Svenska bilköpare längar efter billigare elbilar och fler laddstolpar. Det kan få dem att lämna bensin- och dieselbilen.

Kraftbolaget Skellefteå Kraft kommer i samarbete med OK/Q8 att bygga över 800 laddstationer runt om i landet med start i höst. I samband med introduktionen av laddning av elbilar på OK/Q8-stationerna har Skellefteå Kraft låtit Kantar Sifo genomföra en undersökning bland svenskar.

Beskedet är tydligt: priset på nya elbilar och tillgången på laddpunkter är två av de största anledningarna till att bilköparna är tveksamma över att gå från bensin- och dieselbil till elbil. En tredje betydande anledning är räckvidden, vilket i sin tur har med tillgången på laddstolpar att göra.

Knappt hälften av alla som funderat på att köpa bil uppger att fler laddplatser på publika platser och parkeringsplatser skulle kunna få dem att byta till eldriven bil. Och fler än sex av tio anger ett högt inköpspris som en anledning till att bytet dröjer.

Svenskar har trots de här tveksamheterna bland många köpt laddbara fordon som aldrig förr. De senaste månaderna har antalet laddbara fordon på svenska vägar ökat med 84 procent. Men bara var tredje laddbar bil är en elbil vilket betyder att två av tre laddbara bilar är laddhybrider.

Att något är på gång att hända visar ändå svaret att var tredje person som svarade på undersökningen tror att de kommer att köra på enbart el inom de kommande fem åren. Men något fler, 37 procent, tror också att de kommer att köra på bensin.

Fem procent av de tillfrågade var övertygade om att de aldrig skulle byta till en elbil.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!