Lexus på gång med första elbilen

Nu bekräftas det att Lexus arbetar på sina första elbil. Exakt hur den kommer att se ut och när den kan tänkas dyka upp är fortfarande höljt i dunkel.

Toyota, som är världsledande inom hybridteknik, ligger en bra bit efter många andra biltillverkare när det gäller rena elbilar. En av anledningarna har sagts vara batteritekniken som Toyota inte har ansett vara mogen nog för elbilar, men för ett par år sedan gav man beskedet att de numera är redo att utveckla elbilar (och laddhybrider). Målet är att lansera tio elbilsmodeller fram till år 2025 och ett första steg mot målet presenterades på bilsalongen i Shanghai i förra veckan. Där visades helelektriska C-HR upp.

På samma salong visade Toyotas lyxmärke Lexus upp sin första minibuss i form av modellen LM. Någon elbil fanns inte i Lexus-montern. Men under en intervju avslöjade Lexus-chefen Yoshihiro Sawa att de också är på gång, mycket på grund av pressen från Kina och Europa i form av exempelvis utsläppskrav och miljözoner.

– Absolut behöver vi här (Kina, reds anm) en elbil i framtiden. Men jag kan inte berätta när eller hur, sa han enligt Automotive News.

Toyota var egentligen tidiga även inom elbilsgenren. 1997 släpptes Toyota RAV4 EV och mellan 2012 och 2014 fanns en ny generation RAV4 EV som utvecklades tillsammans med Tesla. Tillsammans sålde de båda generationerna i ett fåtal tusen exemplar.

På bilden ovan ses Lexus hybrid UX 250h.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!