Christian von Hösslin på Turn-e är reklammakaren som började bygga elbilar. Foto: Magnus Kvandal / Teknikens Värld

Mannen som konverterar klassiker till elbil

Christian von Hösslin och hans företag Turn-e bygger klassiker för framtiden – och vill massproducera eldrivna transportbilar. Vi hälsar på företaget i München och provkör deras eldrivna Porsche Speedster.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Utan ett ljud rullar den vita Porsche Speedstern ut från korsningen. Sedan trampar jag på gaspedalen, och jag trycks mot det röda lädret i sittbrunnen. Den kraftfulla elmotorn ger den gamla sportbilen fartresurser som folk bara kunde drömma om på 50-talet, när Porsche Speedster var ny. Mitt huvud sticker upp ovanför vindrutan och vinden sliter mig i håret, men i övrigt är det helt tyst. Det typiska ljudet från den lilla boxermotorn längst bak i bilen är ersatt av en elmotors totala tystnad. I en vanlig Speedster hade bullret varit öronbedövande i den här farten, men nu kan vi färdas i 100 kilometer i timmen och fortfarande prata med varandra. Och med 140 elektriska hästkrafter och en vikt på bara 850 kilo klarar bilen sprinten 0-100 km/h på sju sekunder, och fortsätter accelerera ända upp till runt 200 km/h. Räckvidden beror på hur bilen körs, men ligger runt 34 mil – dubbelt så långt som en BMW i3

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!