Mercedes nya sportbil – smal och hög

När Mercedes visar sin nya sportbil, 120 centimeter smal och hela 172 centimeter hög, börjar vi bilnördar att skruva på oss. Men det finns tydligen sportformer som inte utspelar sig på asfalt eller grus…

Även om designskisserna

 som presenterades för ett par år sedan visade såväl svävare som breda vrålåk så blev Mercedes golfbil smal och hög – som dessa bilar brukar se ut. Ändå måste man säga att Mercedes har byggt en golfbil utöver det vanliga.Bilen är framtagen av Mercedes Style-avdelning (som normalt pysslar med allt annat än just bilar) Daimler Think & Act Tank Business Innovation och golfbilstillverkaren Garia.Med Mercedes-Benz Style Edition Garia Golf Car, som konceptet heter, har målet varit att bygga den häftigaste golfbilen någonsin och arbetet genomfördes i stort sett som med vilken personbil som helst. Resultatet har också en hel del inslag från bilar vi rattar till vardags. Femekrade 14-tumsfälgarna hör inte direkt hemma i segmentet och inte heller tak i kolfiber, frontspoiler eller diffusor.

Invändigt hittar vi såväl skinn som trä samt en 10,1-tums pekskärm som ger information om golfrundan men som också kontollerar bilens ”alla” funktioner som körläge, LED-strålkastare, vindrutetorkare med mera. Bilen har även stereohögtalare och blåtandsuppkoppling. Slår du dig svettig i sandbunkern finns det kall dryck i kylskåpet under sittdynan.Märk väl att någon Mercedesstjärna inte pryder fronten. Där, och i rattnavet, finns Garialoggan. Elmotorn är på tre kilowatt men kan toppas till elva under kortare stunder. Topphastigheten är 30 km/h och den maximala räckvidden 80 kilometer. Bilen väger 440 kg och mäter 235 centimeter från spoiler till diffusor. Inbromsning sker via skivor på framhjulen.Två exemplar har byggts av Mercedes-Benz Style Edition Garia Golf Car. Intresset för dessa får avgöra om det blir tal om någon serieproduktion.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!