Foto: Morris Commercial

Morris återuppstår – som eldriven transportbil

Minns du Morris? Nu återuppstår det brittiska märket – som eldriven transportbil. Täcket dras av senare i höst.

Vi har tidigare skrivit om ett klassikt brittiskt bilmärke som gör comeback på den europeiska marknaden: MG. Nu dock i kinesisk ägo och i form av en eldriven suv vid namn ZS. MG är annars mest förknippat med sportvagnar. Nu sluter nästa brittiska gammelmärke upp: Morris.

Morris gick i graven som märke 1984 men återuppstår nu och liksom i fallet MG ZS är det Kina och eldrift som gäller. Men det handlar inte om någon suv, Morris återuppstår som transportbil.

Foto: Morris Commercial

Morris JE heter bilen och är en modern variant av märkets J-type som debuterade 1948. Det handlar emellertid inte om ett retrobygge även om kopplingar designmässigt ska finnas till gammelbilen. Tekniskt sett avslöjas ingenting i dag mer än att bilen är eldriven, har litiumjon-batterier och ska vara bland de lättaste i segmenet, mycket tack vara ett lättviktschassi och kaross i kolfiber.

Morris Commercial heter det nya företaget och är kinesiskt även om framtagandet av bilen sker i Storbritannien, var den ska tillverkas är i dag oklart. Arbetet är redan i gång och Morris JE ska visas upp senare i höst.

Foto: Morris Commercial

Tillverkaren är baserad i Worcestershire men med en stab som har jobbat inom fordonsindustrin i hela Europa. VD och grundare är Qu Li som tidigare var chef hos MG Rover som gick i konkurs 2005.

Morris Motors grundades 1919 och 1926 hade man 42 procent av den brittiska marknaden. Bland kända modeller kan Minor, Mini, 1100/1300 och Marina nämnas.

Tycker du det där med MG ZS lät intressant ska du snöra på dig skorna på stört. I Teknikens Värld nummer 22/2019, som ligger ute just nu, kör vår Mikael Stjerna bilen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!