Nevs bygger komplett fabrik i Kina - minskar aktiviteten i Trollhättan

Nevs bygger en ny komplett bilfabrik i Kina. Det innebär mindre aktivitet i Trollhättan. Både mindre produktion och färre nyanställningar är på tapeten.
Mattias Skantze

Den ursprungliga planen var att den nya fabriken i Kina endast skulle vara en slutmonteringsfabrik och att produktionen skulle ske i Trollhättan. Dock har man nu ändrat på den planen och bygger en komplett fabrik i Tianjin i Kina. 

Nevs presschef Ulrika Hultgren bekräftar för P4 Väst att det innebär att man kommer att anställa färre byggare till fabriken i Trollhättan än vad som var ursprungligen tänkt. Men hon vet inte hur många färre det blir. Tidigare i år hade man tänkt anställa 200 nya arbetare

Foto: Google Maps

Den nya fabriken innebär även att produktionen kommer att minska i Trollhättan, något som Ulrika Hultgren bekräftar. Hon menar dock att det fortfarande kommer att tillverkas målade karosser i Trollhättan. Dessutom kommer en förserieproduktion av 9-3 att tillverkas i den svenska fabriken. 

Anledningen till att man nu bygger en komplett fabrik istället är enligt uppgifter till P4 Väst att man var orolig över att inte få tillverkningslicens i Kina. Tydligen ska kraven ha hårdnat och det var därför viktigt för Nevs att ha en komplett fabrik i landet. När produktionen kommer igång återstår att se. 

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!