Nissan firar 70 år som elbilstillverkare

Redan 1947 kom första elbilen från Nissan. Det firar man genom att köra backtävling med en modell som aldrig blev av.

Nissan firar sin 70 årsdag som elbilstillverkare. Jo, redan 1947 byggde man modellen Tama med en räckvidd på 6,5 mil och som toppade 35 km/h. Bilen tillverkades av Tokyo Electro Automobile Co Ltd som kom att ingå i Nissan-koncernen.Firandet har gjorts genom att köra konceptbilen 

BladeGlider längs Goodwoods backtävlingssträcka. Jo, konceptet som redan 2013 skulle komma i produktion men hamnade i blåsväder om konstruktionsstöld och ritades om tre år senare. Sedan verkar det ha gått en propp i projektet.

På filmen här ses bilen köras av Lucas Ordóñez som därmed blir den förste professionella föraren att ratta bilen.

Tama från 1947 vinner i alla fall mot BladeGlider när det kommer till antal sittplatser.

Även om vi nog kan glömma att se BladeGlider i saluhallen så är det värt att notera att den i elbilssammanhang storsäljaren Leaf kommer i en ny version den 6 september.

Om du inte kan få nog av elbilar och backtävlingar kan du ta del av gårdagens artikel om Londontaxin TX5 som gör samma sak - på samma bana.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!