Nissan Leaf kommer bli mer lik en Juke, i alla fall till storleken. Foto: Nissan / Richard Parsons

Nissan Leaf blir crossover-suv

Nissans succé-elbil Leaf ska transformeras från halvkombi till crossover-suv. Det har märkets chef i Europa bekräftat.

Nyligen bekräftade Guillaume Cartier, Nissans chef i Europa, att Leaf i sin tredje generation ska bli den nya crossover-modellen för märket. Den ska byggas vid fabriken i Sunderland i Storbritannien, det skriver brittiska sajten autocar.co.uk.

Planerna om att bygga en ny crossover som en del av en stor investering på 11 miljarder kronor i Sunderland-anläggningen meddelades redan i juli i år. Anläggningen ska som bekant bli en så kallad gigafabrik. Redan i juli spekulerades att den nya modellen skulle ersätta dagens version av Leaf, vilket nu alltså ska bli verklighet.

Den nya crossover-modellen ska baseras på Renault-Nissan-Mitsubishi Alliances så kallade CMF-EV-plattform för elbilar och beräknas börja produceras 2025.

Nissan gillar elektrifierade crossovers, då Leaf-ersättaren kommer bli den femte i syskonskaran som i övrigt består av Juke, Qashqai, kommande Ariya och X-Trail.

– Vi kommer att vända oss till alliansen (Renault-Nissan-Mitsubishi, reds. anm.) för ett komplett sortiment och drivlinor. Ett ämne som fortfarande är öppet är ersättaren i Micra-storlek. Huvudpunkten är hur vi erbjuder något från alliansen med Nissan-märket, säger Guillaume Cartier.

Nissan förväntar sig att 80 procent av märkets försäljning kommer att vara helelektriska bilar 2030.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!