Nissan tror mer på elbilen än på bränslecellsbilen

Nissan har sin Leaf som de tror mycket på. Därför låter de andra biltillverkare satsa på bränslecellsbilar. Nissan lägger i stället sin tilltro till vanliga elbilar, åtminstone inom den närmaste framtiden.

Honda, Hyundai och Toyota är tre av flera biltillverkare som satsar på bränslecellsteknik där en bränslecell med hjälp av vätgas genererar elektricitet för att driva en elmotor.

Nissan ser inte samma form av satsning framför sig. De tror mer på rena elbilar där ett via vägguttaget laddningsbart batteri är energikällan. Åtminstone inom överskådlig framtid. På längre sikt ingår också bränslecellsbilar i företagets planer.

Det säger vice styrelseordförande Toshiyuki Shiga till The Japan Times och fortsätter:

– För tillfället uppvisar vi ganska goda resultat på elbilsförsäljningen och vi har en ganska optimistisk syn på att expandera antalet elbilar i framtiden.

Som det är i dag anser Toshiyuki Shiga att utvecklingen av bränslecellsbilar fortfarande är i sin linda, vilket han har rätt i, och att kostnaderna för att bygga vätgastankstationer är ett hinder. Nissan satsar på elbilar för de ser bättre ekonomi i dessa, inte minst tack vare alla statliga stöd som elbilsköpare världen över erbjuds.

Nästa generation Nissan Leaf uppges få dubbelt så lång räckvidd – upp till 40 mil.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!