Det var bra längesedan vi hörde något från Polestar om deras första modell – den elektriska prestandahybriden, som de själva kallar den, 1. Själva presentationen ägde rum i oktober 2017, därefter har det med ojämna mellanrum portionerats ut information om modellen, parallellt med att den har funnits för beskådan på bilsalongen i Genéve (mars 2018) och attackerat den berömda backen i Goodwood Festival of Speed (juli 2018). Senast vi fick någon information från officiellt håll var i december 2018. Då fick vi se en så kallad VP-bil (verifieringsbil, benämns även prototypbil) testas i höga hastigheter på Volvos testanläggning i Hällered i Västergötland. Kort dessförinnan fick vi se Polestar 1 krocktestas.
I dag berättar Polestar att modellen 1 går in i sista prototypfasen. Så kallade try out-prototyper (TT-prototyper) tillverkas i företagets nya produktionscenter i kinesiska Chengdu, bilar som ska användas för att finjustera och kalibrera produktionslinan och alla verktyg som involveras i den. Runt 50 TT-prototyper har hittills tagits fram, snart är det dags för förseriebilarna att produceras och därefter blir det skarpt läge – då ska kundbilarna byggas.
– Det är kul att se hur vi har gått framåt från att visa Polestar 1 för första gången 2017, till att nu ha igång vår vackra nya tillverkningsanläggning och TT-bilarna som testas i och runt fabriken, säger Polestars vd Thomas Ingenlath.
Samtidigt som sista prototypfasen inleds får de första Polestar 1-beställarna nu möjlighet att bekräfta sina bilars slutspecifikationer.
– Nu gör vi det möjligt för våra lojala kunder att säkra sin slutliga specifikation på sin bil, vetandes att vi ger dem en fantastisk GT-vagn som är byggd med högsta kvalitet, passform och utförande, säger Ingenlath.
Polestar Production Center, som fabriken i Chengdu heter, är ännu inte helt färdigbyggd. Invigningen av den sker senare under 2019.
Polestar 1 är en laddhybrid med en tvåliters Volvo-bensinmotor och två elmotorer som tillsammans producerar 600 hästkrafter. Några prestandasiffror har inte aviserats, men det pratas om en 0-100-tid på under fyra sekunder. Räckvidden på enbart el är rejäl för att vara en laddhybrid – upp mot 15 mil. Men så är batterikapaciteten också ordentligt tilltagen i jämförelse med andra laddhybrider – 34 kWh.
I samarbete med tjänsten Disqus erbjuder Teknikens Värld möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.