Polestar ska bygga elektriska sportbilar

Geely har för avsikt att satsa stenhårt på Volvos prestandamärke Polestar. Enligt uppgift har de fått i uppdrag att bygga unika sportbilar med eldrift, bilar som inte baseras på befintliga Volvo-modeller.

Många går och väntar på Polestar-versioner av Volvos senaste modeller. Vad många inte väntat sig är att Polestar även ska bygga andra bilar, elektriska sportbilar för att vara mer exakt – bilar som inte är baserade på befintliga Volvo-modeller.

Enligt brittiska Auto Express har Volvos prestandamärke fått uppdraget direkt från Geely som vill bredda sin varumärkesportfölj för att ”närma sig” hur Volkswagen-koncernens motsvarighet ser ut. Och portföljen har börjat växa ordentligt – Geely har i dag bland annat varumärkena Geely, Lynk & Co, Volvo, Polestar, London Taxi Company samt både Lotus och Proton på ingång.

Geelys avsikt med Polestar är att skapa vad Mercedes har gjort med Mercedes-AMG (tidigare bara AMG), det vill säga ett starkt prestandavarumärke som bygger vassa bilar baserade på befintliga modeller (Mercedes i AMG:s fall) och modeller som är unika för AMG-varumärket.

Enligt Auto Express källor inom Geely kommer vi att få se en första elektrisk Polestar-sportbil redan innan 2017 års utgång och fler sägs följa. Vad gäller bilen som ska komma i år misstänker vi att det handlar det om en konceptbil, men det är inte säkert beroende på när Geely gav Polestar uppdraget.

Även om de elektriska Polestar-modellerna ska bli unika för Polestar kommer de enligt uppgift att använda sig av Volvo-teknik, det vill säga de båda plattformarna SPA (nya 90- och 60-serierna) samt CMA (nya 40-serien).

Polestar kommer fortsätta att skapa Polestar-varianter av Volvos modeller, exempelvis kommande S90 Polestar och V90 Polestar. Dessutom sägs Geely vilja använda Polestar till koncernens motorsportsatsning, som redan existerar i form av WTCC-deltagandet med Polestar Cyan Racing. Siktet är inställt på ett inträde i den allt mer populära elektriska tävlingsserien Formel E.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!