Renault EZ-Ultimo – ett självkörande vardagsrum

Ska du ta dig från A till B i framtiden ska du inte behöva tänka på bilkörning utan en avkopplande stund i en bekväm miljö – som dessutom är utsläppsfri. Det är Renaults vision med EZ-Ultimo.

I Renaults monter i Paris står en stor ”bil” uppställd som inte liknar någonting annat. EZ-Ultimo heter den och är en blick in i hur framtiden kan komma att se ut vad gäller transport av människor.

Konceptbilen Renault EZ-Ultimo är elektriskt, autonom (självkörande) och ”delningsbar”, det vill säga den är tänkt att ingå i en samåkningstjänst så att så många personer som möjligt kan dra nytta av bilen.

– När konsumenttrenderna förändras och människor allt mer använder samåkningstjänster kommer ett nytt mönster för rörlighet att uppstå. EZ-Ultimo erbjuder en unikt lyxig upplevelse ombord på ett robotfordon som kan anpassas beroende på tjänsteleverantör, säger Renault-designern Laurens van den Acker när han ska förklara tanken bakom EZ-Ultimo.

EZ-Ultimo består av ett enda stort kupéutrymme som mer kan beskrivas som en avkopplande loungemiljö som kan åtnjutas oavsett om det är för en entimmestur eller en hel dagstur.Vridbara fåtöljer och hög nivå av uppkopplingsmöjligheter och -tjänster är tänkt att invitera ett brett spektrum av människor, allt från den ensamma resenären till affärsresenärer och till och med turistgrupper. Exempelvis ska hotell kunna ha EZ-Ultimo som ”shuttle service”-fordon.

Förutom att visa upp EZ-Ultimo i Paris presenterar Renault även ett nytt, avancerat och uppkopplat infotainmentsystem kallat Augmented Editorial Experience (AEX). Du får lära dig mer om detta i filmen nedan.

Renault har tidigare visat upp konceptbilarna EZ-Go, som kan ses som en enklare variant av EZ-Ultimo, samt EZ-Pro, som är mer av ett transportfordon för automatiska leverans av exempelvis varor.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!