Renault Zoe E-Sport Concept – eldriven småbil med 460 hästar

Trodde du att Renault Zoe var en liten, sävlig och eldriven stadsbil? Fel! Det är en hårdbarkad sportbil med kaross i kolfiber, fyrhjulsdrift och 460 hästkrafter. I varje fall när den heter E-Sport Concept.

I höstas fick Renaults lilla elbil Zoe ett nytt batteri som nästan fördubblade bilens räckvidd på en laddning – från 24 mil till 40. Nu tar Renault elbilen till nästa nivå och visar upp vad de hade kunnat göra med Zoe om de fick fria tyglar. Ja, precis – hade – för det är, tyvärr, inte en produktionsklar bil vi ser här, utan ett koncept.

LÄS OCKSÅ: Provkörning av Renault Zoe 4o Life

Med en sportigt breddad kaross i kolfiber och kevlar så väger Zoe E-Sport Concept bara 950 kg. Men de två elmotorer som driver Zoe på alla fyra hjulen behöver naturligtvis få sin energi någonstans i från, och det får de via ett batteripaket som väger 450 kg. Slutvikten för hela bilen är alltså 1 400 kg.

Tack vare sitt lilla format, de båda elmotorerna och den stora batterikapaciteten så blir Zoe galet snabb. Med en effekt på 460 hästkrafter (343 kW), som alltså fördelas ner på alla fyra 20-tumshjulen, och 640 newtonmeter direkt från stillastående, så spurtar bilen 0-100 km/h på bara 3,2 sekunder. Den elektroniskt begränsade toppfarten 210 km/h nås på under tio sekunder.

Med dubbel länkarmsfjädring, bredare spårvidd, stora bromsar och justerbara fyrvägsdämpare från Öhlins förvandlas denna lilla citybil till en sportbil av rang. Och racingtemat fortsätter på insidan, som nås via dörrarna som öppnas genom att man "touchar" på en viss yta vid dörren. Här inne finner vi härligt skålade stolar från Recaro med ordentliga fyrpunktsbälten. Ratt och reglage är tydligt inspirerade av Formel E-bilar.

Men det är synd, för Zoe E-sport är inget annat än ett koncept. I varje fall inte än så länge. Renault säger ingenting om hur nära bilen är att nå någon form av produktion. I stället beskriver de den ungefär som att vara "mitt emellan en gatbil och en tävlingsbil".

Det är inte första gången som Renault skapar något oerhört snabbt baserat på en modell man minst anar kan vara sportigt lagd. Vem minns inte galna Renault Espace F1 från 1995? Mycket kolfiber och med mittmonterad V10-motor på 800 hästkrafter hämtad från Formel 1-bilen Williams-Renault FW15C. Tyvärr gick den aldrig vidare från konceptstadiet. Bättre lycka för Zoe E-Sport Concept?

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!