Foto: Rolls-Royce

Rolls-Royce ska bygga elbil

Rolls-Royce har länge duckat alla frågor om när de planerar att bygga en elbil. I stället har lyxbilstillverkaren envist hållit fast vid sina V12-motorer. Men inför att flera storstäder planerar ett förbud mot bensin- och dieselbilar avslöjar Rolls-Royce nu att de utvecklar en bil med elmotor och batterier.

Lyxbilstillverkaren Rolls-Royce ska utveckla och bygga en elbil under de kommande tio åren. Rolls-Royce vd Torsten Müller-Ötvös avslöjade planerna i en intervju med branschtidningen Automotive News.

Bakom beslutet ligger Rolls-Royce analys att ett 20-tal städer runtom i världen kommer att förbjuda bensin- och dieselbilar i stadskärnorna under det innevarande decenniet. Både Paris och London har tagit beslut om att förbjuda bilar med förbränningsmotorer inom vissa områden.

Enligt Müller-Ötvös kommer däremot inte Rolls-Royce inte att utveckla en laddhybrid utan gå direkt till elmotorer och batterier.

Rolls-Royce vd är inte orolig för att märkets kunder inte kommer att gilla elbilar utan menar i stället att den tystare elbilen kommer att passa kunderna perfekt.

LÄS MER: Elbil inget för Rolls-Royce – tog för lång tid att ladda

Utvecklingen av nya elbilen sker på samma plattform som används i dag och en elbil skulle kunna ersätta modellerna Wraith och Dawn som båda börjar nå slutet på sin respektive modellcykel. Rolls-Royce har nyligen visat en ny Ghost så det är en modell som har många år kvar i programmet.

PROVKÖRNING: Nya Rolls-Royce Phantom

Redan 2011 visade Rolls-Royce en elbil kallad 102EX på bilsalongen i Genève. Det var då en version av förra generationen av Phantom. Rolls-Royce valde då att inte fortsätta utvecklingen.

102EX, som ses på bilden överst i artikeln, var ett av de första elbilskoncepten som visade induktiv laddning då Rolls-Royce helst inte vill be sina kunder att bära tunga elkablar för att ladda bilen. Kablarna passar, enligt Rolls-Royce, inte in i märkets image. Induktiv och "trådlös" laddning är än så länge relativt ineffektiv och något osäker så kanske måste Rolls-Royce hitta på en egen variant för långsam- och snabbladdning med kablar.

Volkswagen har tidigare visat en robot som placerade laddsladden i bilens ladduttag och kanske är det den vägen Rolls-Royce väljer.

Enligt Müller-Ötvös kommer Rolls-Royce att använda sin beprövade V12-motor under åtminstone de kommande tio åren och i alla sina modeller. Den nya elbilen blir ett komplement till bensinbilarna.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!