Så lång livslängd har elbilsbatterier – Leaf och i3 sämst

Hela 6 300 elbilar har undersökts och slutsatsen är att batterierna håller bättre än väntat. Men skillnader finns. Snabbladdning och dålig kylning är bovar i dramat.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Geotab är ett amerikanskt företag som utvecklar mjukvara som hanterar företags vagnparker. Bland annat har de utvecklat ett verktyg som analyserar batteriets åldrande och med detta kunnat bedöma 6 300 elbilars försämring över tid.

Slutsatsen är att batterierna håller bättre än vad vi trodde för några år sedan. Efter sex år är kapaciteten fortfarande i genomsnitt 87,9 procent av den ursprungliga. Risken är med andra ord liten att garantin, i normala fall åtta år eller 16 000 mil, ska behöva tas i bruk.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

PASSA PÅ! Just nu får du Expressen Premium på köpet!

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill
  • Just nu får du fri tillgång till Expressen Premium tom 31 augusti. Din prenumeration avslutas automatiskt (värde 79 kr/mån).

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Testa Teknikens Världs digitala prenumeration – få Expressen Premium på köpet