Så låter Volkswagens elbil ID.3

Nu är det officiellt – Volkswagen ID.3:s ”motorljud”. Lyssna på det här.

Elbilar låter ju i princip ingenting, men sedan den 1 juli 2019 måste alla elbilar ändå låta för att inte överraska andra trafikanter, exempelvis fotgängare och cyklister. AVAS är beteckningen på det artificiella ljud som elbilar ska ge ifrån sig vid lägre hastigheter. Bokstavskombinationen står för Acoustic Vehicle Alerting System.

Årets kanske största nyhet på elbilsfronten, och som börjar rulla ut till kund med start strax innan sommaren 2020, är Volkswagen ID.3. Den måste, precis som alla andra elbilar, också avge ett ljud för att få rulla på vägarna.

LÄS MER: Volkswagen ID.3 finns nu i Sverige

Volkswagen har tillsammans med musikproducenten och kompositören Leslie Mandoki tagit fram ett ljud som sägs uttrycka farten och dynamiken hos e-mobilitet. Volkswagen anser att det måste vara unikt och att det gärna kan låta futuristiskt, samt att det ska utstråla självsäkerhet och vara tilltalande.

Ljudet hos ID.3 hörs i hastigheter upp till 30 km/h, både inuti och utanför bilen. Inuti bilen består ljudet av flera stadier som påverkas av både hastighet och gaspedalens position.

Nedan kan du lyssna på ID.3:s ”motorljud”.

https://uploads.volkswagen-newsroom.com/system/production/uploaded_files/15404/file/3888d12f9e9fc02cdba25efc16e7c180646dbd1d/AVAS_EU_VW-ID3_Start_Fahrt_ueber30kmh_Bremsen.wav

Fungerar inte ljudet i din webbläsare kan du lyssna på det här.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!